Kulturkrockar

Hej alla glada läsare! Nu är jag "back on track" igen efter ett tags strul med datorn. Hoppas inte ni har tröttnat på att vänta.

Dagens inlägg kommer att beröra skillnaden mellan svenskar och amerikaner. Många här har frågat mig vad som skiljer sig från Sverige och vad som är likadant. Det är lite svårt att svara på för mycket är likadant som hemma och ibland är det svårt att hitta någon speciell skillnad. Samtidigt är det mycket som är väldigt annorlunda, men som är svårt att riktigt beskriva. Jag har iallafall kommit fram till en sak. Den största skillnaden mellan USA och Sverige är människorna och deras sätt att se på livet.

Här kommer en list på några synsätt som lätt kan leda till kulturkrockar:

1. Optimism/Pessimism
Svenskarna är som känt är väldigt pessimistiska, inte alla men många. Då någon undrar hur det är börjar vi gärna med att beskriva de negativa sakerna. Om någon säger "Vilket fint väder det är idag" kan svaret från en svensk låta "Ja visst, men i morgon skulle det bli regn". Vet inte hur detta kommer sig, men det är alltid lättare att prata om de negativa sakerna. Jag själv kan vara väldigt pessimistisk. Här är det inte på det sättet. Alla är ständigt optimistiska och kan se något bra i allt som händer. Éxempel: Jag pratade en kväll med Angelo, en vän till familjen, om skillnnaden mellan svenskarnas och amerikansernas syn på livet. Han sa till mig att han blev lycklig varje dag när han slog upp ögonen bara för att han levde. Han var med andra ord glad för att han vaknade och menade att han lika gärna kunde ha dött under natten och aldrig vaknat mer. Detta gjorde honom så glad att det höll i sig hela dagen. Vem vill inte ha en sådan livssyn?

2. Tidsperspektiv
Vi svenska är väldigt noga med tider. Säger man en tid är det den som gäller. Kommer någon försent skapar dertta stor irritation och är, om det händer upprepade gånger, ett tecken på nonchalans. I amerika är tider inget som prioriteras. Man dyker upp till exempelvis en middag när man känner för det. Om du blir bjuden hem till någon klockan sju så räkna inte med att de är hemma och agtt maten står på bordet. För amerikanerna är det inte viktigt vilken tid du kommer utan hur du är när du kommer. Bättre att vara sen och på bra humör, umgås kan vi göra hela natten. Detta är något som lätt kan leda till kulturkrockar och som tar ett tag att komma in i. Jag undrar hur jag ska klara av att komma i tid till skolan då jag kommer hem.

3. Matvanor
Den skillnaden mellan Sverige och Amerika som svenskar  tror sig vara mest medvetna om är matvanor. Det finns gott om fördomar om vad amerikaner stoppar i sig och några av dem är förstås sanna, men långt ifrån alla. Att alla här lever på snabbmat stämmer naturligtvis inte. Visst finns det många snabbmatsrestauranger, men det finns minst lika många salladsbarer och sushiställen. Där jag bor äter familjerna väldigt nyttigt, mycket bättre än hemma, och tränar som galningar. Det finns inga lönnfeta fyrtioåringar vid poolen här inte! Min familj samt grannfamiljen är dessutom väldigt noga med att äta ekologiskt. Ibland kan nyttigheten nästan gå till överdrift. Det finns inte en matförpackning där inte kaloriinerhållet står med stora bokstäver på framsidan. Allt finns i "100 calorie pack" och varenda tidning och tv kanal är full med tips och råd om hur du lever nyttigt, tappar pounds och tränar rätt.

Tyvärr gäller inte samma nyttighetshets när det ska handlas mat till barnen. Om föräldrarna äter bra mat så äter barnen totalt crap. Till frukost intas våfflor med sirap eller sockarde flingor, lunch består av macka med "PAJ"  PeanutbutterAndJelly, med andra ord jornötssmör och sylt och till middagen serveras macandcheese (makaroner med ostsås) samt chickennuggets. Emellan dessa fantastiska måltider intas snack bestående av chocolatebars, cheesesticks och frusen yogurt.. Det tar emot för mig att se "mina" barn äta detta ska ni veta, men efter en månads evigt bråkade har jag givit upp. Av de andra au pairerna har jag fått rådet att tänka "Det är inte mina ungar" vilket är det enda som fungerar.

Något annat som skiljer när det gäller matvanor är tiderna man äter på. Barnen äter frukost, lunch och middag vid tider som vi i Sverige anser normala, medan föräldrarna ibland skippar lunchen och inte äter middag förens klockan 10 på kvällen. Detta har för mig varit en svår omställning. Jag är van vid att äta middag vid senast 8 och att vänta till 10-11 är ibland outhärdligt då man ätit lunch med barnen vid halv 1. Det är svårt att hitta en balans för hur mycket man ska äta emellan så att man inte blir för mätt men samtidigt inte så hungrig att man går och småäter på allt smarrigt som finns i huset. För er som inte har reagerat på det än så äter inte barnen med föräldrarna, aldrig någonsin. Detta låter väldigt konstigt i en svensks öron eftersom det är genom de gemensamma måltiderna som familjen samlas och umgås med varandra.

4. Utstrålning
Jag pratade tidigare om att Amerikaner har en väldigt optimistisk syn på livet. Detta gäller även synens på sig själva och på varandra. I Sverige är det fult att prata för mycket om sig själv och vi missunnar ofta personer som det går bra för. Här tänker man inte så. Amerikaner är ett väldigt socialt folk. Du behöver aldrig vara rädd för att vara ensam då du kommer som ny till ett ställe. Innom fem minuter har du hälsat på alla och känner dig som en i gänget. I Sverige krävs det ett antal öl eller drinkar för att du ska våga ta kontakt med folk på en fest, här behöver du inte oroa dig. Du kan vara spiknykter och ändå ha hur trevligt som helst. Varje morgon då jag ger mig ut på min dagliga löparrunda möter jag folk som glatt hälsar, vinkar eller frågar hur jag mår. Åker det förbi en bil är det bara sätta upp näven och vinka. Angelo, igen, kunde inte förstå att vi i Sverige inte hälsar på folk som vi inte känner på stan. Han sa att han nog inte skulle klara av att besöka Sverige om han inte fick prata med de han träffar.

5.Drink and Drive
Begreppet "Don´t drink and drive" finns inte här. I Sverige avväger folk på allvar om det är okej att köra bil dagen efter ett glas vin. Här tar folk bilen till puben för att ta några drinkar. Detta är något som skapar en inre konflikt då man tvingas åka med någon som har druckit. Hmma skulle man lätt vägra, men här är det inte lika enkelt för det finns inga andra sätt att ta sig någonstans än i bil. Lokaltrafik - glöm det. Gå och cykla - skrattretande det finns inga cykel eller gångbanor. Allt som finns är motorvägar.

Som ni ser finns det en hel del skillnader mellan den svenska och amerikanska kulturen. Skulle kunna skriva mer men jag antar att ingen skulle orka lära det. Hoppas iallafall att ni som har undrat har fått lite mer kött på benen. ;) 

Kommentarer
Postat av: Månson

Visst, visst. Vi Svenskar har mycke fördomar om de stackars amerikanerna, men du försöker ju framställa dom som vanliga människor. Denna glorifiering kan enbart bero på en sak: Du har blivit AMERIKANISERAD!!!! Jag har sett på för många stereotypiska och korkade sitcoms för att kunna gå på dina lögner.Jag hoppas att du sätter dig ner o tar dig en funderare över vad du har blivit. Kom ihåg dina rötter!I övrigt; hoppas du har det skitbra, vi hörs när vi ses!hej hopp

2008-08-16 @ 19:45:35
Postat av: GJ

Trevlig läsning, fint att se att ens fördomar stämmer (som vanligt). Lite sådär i förbifarten, hur ser amerikanarnas fördomar om oss svenskar ut? Vad jag har hört tänker man antingen på oss som blonda bimbos, nördar eller manodepressiva emos. Sanningshalt?P.S. Tjo Månson, hur hittade man hit egentligen?

2008-08-17 @ 20:10:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0