Pepparkakshus a la Sweden

Cat tyckte att jag skulle skriva ett inlägg om pepperkaksbaket, så här kommer det:

Är man borta från Sverige vid en sådan viktig tidpunkt som jul är det klart att man ska göra vad man kan för att känna sig hemma. Detta inefattar gran på rummet, köttbullar på IKEA och bakning av lussekatter och pepparkakor. Lussekatterna klarade vi av förra veckan, men jag fick ändå ta och göra en ny sats redan i tisdags för Jenny hade lovat att ta med till Svenska skolan. Probelmet var bara att då hon sa det samma morgon hade vi varken: saffran, mjöl, jäst, russin, smör eller mjölk hemma. Bra planering där! Tur att Cat har tillgång till bil så att hon kan skjutsa runt på mig då jag behöver inhandla diverse ingredienser till olika bakverk. Goda blev de allt och större än de förra. Då barnern inte såg passade vi även på att göra lite andra former på "katterna" än de klassiska spiral/åttorna det brukar vara. Dessa åt vi dock upp inna någon hann se dem :PTisdag kväll efter träningen drog vi återigen till affären för att införskaffa nödvändiga produkter för en svensk pepparkaksdeg. Problem nummer 1: sirap. Visst har de sirap i det här landet (hur skulle man annars kunna äta pannkakor?) men inte den vanliga svenska som man använder till bakning. I det här landet bakar man nämligen inte själv, så länge man inte anstränger sig ordentligt och slänger ihop en Shak´nbake. Två ugnar har de minsann men inga vettiga plåtar. De som finns är små som tusan och inte direkt det man behöver då man ska göra "en sisådär 500 pepperkakor". I vilket fall så tog vi den dyraste sirapen och hoppades att den skulle vara bra. Problem nummer 2: bikarbonat. Inte fick vi mycket hjälp av snubbarna vi frågade på ACME. Det enda de visste var att jäst fick degen att resa sig och jag förklarade åtskilliga gånger att det inte var vad vi sökte. bakpulver var det inte heller för det heter samma sak hemma. Till slut, efter lite hjälp av några snälla tjejer, enades vi om att köpa baking soda och hoppas på att det skulle fungera. (Fick sedan veta av mormor, som minsan slagit upp det, att det var baking soda vi skulle använda vilket var tur det.) Klockan halv 10 satte vi så igång att slänga ihop pepparkaksdeg hemma hos mig. Emmy knådade på som hon aldrig gkort annat och före 11 hade vi en fast, alldeles för mörk och illaluktande, gigantiskt degklump klar att ställa in i kylen i väntan på kommande dag.

Igår var alltså stora pepparkaksbakar-dagen och vi satte, så fort småbarnen kommit hem från skolan, igång att försöka mjuka upp den då stenhårda degen. Emmy satte igång att göra hjärtan, som inte blev så dumma trots allt, och efter det stjärnor som vi glömde i ugnen tills de fått en härligt gyllensvart färg. Dem ska vi använda som juldekorationer! Barnen kom upp och gjorde "gingerbreadmen" och "candycanes" men tröttnade efter ungefär 10 min då de inte fick äta mer deg. Då satte vi istället igång att göra hus. Jag ritade mallar till ett vanligt hus, samt en båt medan Cat gjorde en igloo genom att sätta papperkasdeg över en skål och sedan grädda. Större delen av dagen tog baket och jag missade "passande" nog städingen då jag hade ett gräl med Nik som slagit Elin och mig med sin ryggsäck.Efter denna ansträngande dag blev jag inte alldeles överlycklig av att få frågan om jag kunde jobba kväll, men Cat och Emmy var snälla nog att komma över och hålla mig sällskap och vi satte, så fort barnen var i säng, igång att limma ihop våra hus. Det luktade bränt socker, som alla på något konstigt vis tyckte luktade gott, i hela huset och vi var inställda på att få slänga ett antal köksverktyg som fallit offer för det stenhårda sockerklistret men på något vis lyckades vi rädda allt från soptunnans mörka gap. Huset satte vi ihop utan problem och det blev riktigt tjusigt. Båten däremot blev inte lika lyckad då vi insåg att vi inte hade något bakstycke att "limma" fast. Detta kunde dock inte hindra vår kreativitet utan vi gjorde snabbt om båten till en, något udda, kyrka. Igloon blev jättefin och av "båthuset" blev det ett utedass. Inte illa på en onsdagskväll! Idag införskaffade vi slutligen alla nödvändiga tillbehör för att, som kronan på verket, dekorera dessa "pieces of art". det ska få bli barnens uppgift i morgon.Och vad blir nästa projekt? Julgodis så klart! det ska bli julveckans stora utmaning...

Kommentarer
Postat av: Frillo

Du verkar ha fullt upp. Jag borde göra något juligt jag med. Kanske göra en julskinka så man får grymma mackor till frukost i jul. =)

2008-12-19 @ 07:04:17
URL: http://frillo.blogg.se/
Postat av: Josefine

haha ni behövde då inte köpa nå brun farin iaf för de fixade vi ju förra året så det kommer räcka till barnen är vuxna=)

2008-12-19 @ 18:46:47
Postat av: Mamsen

Skall börja skriva lite kommentarer så du slipper maila mig hela tiden. Din långhåriga bror hade en trevlig kväll. Puss!

2008-12-21 @ 00:27:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0