Drink a shot of beer and meet Santa

Tjo på en söndagseftermiddag!
Nu sitter jag här igen... som jag nyss sa till Cat (via msn) vi måste skaffa oss ett liv. Det går fort att bli amerikan kan jag säga. Vi sitter numera och pratar med varandra via skype trots att vi bor två hus ifrån varandra (och så har jag döpt min blogg till NYTTIG i Amerika?!). Borde kanske göra något nyttigare än att äta Halloweengodis framför datorn, emn idag har jag en ganska vettig anledning att förfina fingermotoriken, jag sov bara några få timmar skavfötters i en soffa inatt. Igårkväll gick vi på recital, en sånguppvisning/slutprov som en amerikansk kompis till oss hade på UD (University of Delaware). Blev något imponerad då hon kliver in på scenen iklädd balklänning och sjunger som en riktig operasångerska. Det trodde jag ver´kligen inte om tjejen som badvaktade vid poolen i somras samtidigt som hon snackade killar och fester med au apirerna. Asballt!Efter denna anorlunda upplevelse blev vi invisade i en stor sal med cateringmat som vi proppade i oss en försvarlig mängd av varefter vi gratulerade henne och hakade på henne och hennes kompisar till studentlägenheten på efterfest. Vi slog oss ned i sofforna i sällskapsrummet och körde Power Hour - ett ölspel som går ut på att du tar en shot öl en gång i minuten under en hel timma. Varje gång musiken ändras, vilket den gör efter 1 min, tar du en shot. Låter kanske inte så farligt, men det kan bli rätt många öl under den timmen. Tyvärr tog ölen slut efter ett tag så vi hann inte köra färdigt. Vi kom också underfun med att de inte skriver ut procenthalten på ölburkarna här. Vi hade alltså ingen aning om vilken sorts öl det var vi druckigt, men kaloriinehållet stod tydligt och klart. Detta säger en del av vad som prioriteras och inte i det här landet. Som jag sagt tidigare är begreppet "Don´t drinke and Drive" inte känt här.Då ölen tagit slut traskade vi iväg till en fest på ett annat ställe, som visade sig vara ett maskeradparty som hållt på ett tag då vi kom. Huset var packat med vinglande kycklingar, svajande pirater och packade fångar. jag och cat hamnade i samtal med en lagom full jultomte som lät oss prova sin mössa medan han berättade att han brukade vara den som fick spela jultomte vid jul. Jag blev även tillfrågad om jag ville hänga med hem av en kille som var så full att han knappt kunde stå upp. Avböjde detta mindre lockande erbjudande och fortsatte prata med Santa. Efter några timmar på Newarks gator befann vi oss åter igen i jessicas soffa där jag så småningom somnade skavfötters med Cat, fullt påklädd och med tuggummi i munnen. Sov till och från där hela natten skakande av köld eftersom jag i hetsen glömt att ta med en filt. Vid halv 10 i morse bestämde vi oss för att städa upp och sedan dra till Mainstreret för att äta frukost. Då hade redan Jessica dragit till Philly för att sjunga i kyrkan. Efter en kaffe och en blåbärsbagel kände jag mig vaken nog att gå till Dollartree och köpa doftljus.

Innan jag publicerar detta återigen långa inlägg tänkte jag bara uppdatera er på området: 
Amerikanska studentlägenheter
Hemma tänker man sig en studentlägenhet i ett hyreshus av tegel, betong eller något annat spännande material. Man kan bo i korridor eller ha egen lägenhet, men känslan är ändå att man har ett visst mått av privatitet. Här bor man i hur, trähus oftast, med vanligtvis fyra lägenheter i varje. Vissa har privilegiet att ha ett eget rum, medan andra delar. Toalett/badrum, kök samt sällskapsrum/tv-rum delar man med andra. Husen har ingen isolering att tala om - varken mot kyla eller ljud och ventalation är inte heller något som ingår i paketet. I lägenheten vi var igår bodde (är jag nästan säker på) bara tjejer. Diskhon var full av disk, köksbänken full av använda pizzakartonger och spisen var kladdig av fastbränd macandcheese. Skorna behöll man på för golvet hade nog inte blivit damsugat under det senaste deceniet. Mitt i allting stod en bur med ett marsvin vars "underlägg" inte blivit bytt på ett bra tag. Rummen de sov i var så små att det enda som fick plats var en säng och en hög med kläder och jag insåg, då en av rumskamraterna kom ut och sa att hon vaknat då någon gått på toa, att  det definitift kan vara värt att lägga en tusing extra på en egen lägenhet.

Vad jag nu beskrivit var en tjejlägenhet. Under natten var jag även inne i en "killhåla". Denna låg i ett Campushus och beboddes av inte mindre än fyra killar som bodde i rum om två och två, men alla delade toalett likt en offentlig som låg emellan de båda rummen. Då jag besökte tillhållet var det ockuperat av ett stort gäng studenter som satt/halvlåg i sängarna med ölflaskor i händerna. Avundades inte de som så småningom skulle krypa ned under lakanen, då de förhoppningsvis blivit lämnade ensamma, för att få sig några timmars vila innan nästa skoladag började.

Eftersom jag än så länge varit haft privilegiet/oturen att bo hemma medan jag pluggat är det svenska studentlivet hittills ett okänt revir för mig. Bör nog inte uttala mig om dess fördelar fören jag har fått kött på benen. Kan hända att det är långt värre än det amerikanska, förmodligen dock med undantag av allt gräs de röker här, men jag har mina förhoppningar om att det ska vara aningen bättre. Är långt ifrån en pedant (eller hur mamma) men lite ordning vill jag allt ha runt omkringmig och ofräscha badrum och kök är det värsta jag vet! Jag har iallafall insett att man under studieåren får uppleva måltider, sömntider och andra "tider" på de mest fashinerande ställen vid de mest vrickade tillställningarna - på gott och ont naturligtvis. Hur avskräckt jag än blev i gårkväll är jag iallafall taggad på att komma hem och själv ta del i studentlivets glamörösa värld...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0