Studenttest 1 - Havregrynsgrötdieten

Hallå alla studenter (och annat folk)!
Känner för tillfället att jag gjorde ett rätt bra val då jag bestämde mig för att åka hit. Med sol 20 graders värme, så att man kan sitta ute och glassa medan man passar barnen, känns det rätt gött då man vet att folk sitter inne i mörkret och kylan hemma i Sverige med näsan i en läxbok. Med alla rapporter om kommande tentor i anatomi, fysik, nutrition och gud vet vad är saknaden efter Sverige inte så där himla stor. Dock vet jag att jag snart måste komma på vad jag själv vill plugga då jag kommer hem, vilket jag för tillfället inte har en susning om. Trodde att jag under det här året skulle komma fram till vad jag vill plugga, eller med andra ord ägna större delen av mitt resterande liv åt, men hittills har jag inte fler idéer än då jag åkte. Som tur är har jag åtminstone ett halvår till att klura, så förhoppningsvis kommer jag väl fram till något.

Det kommer nog bli tufft på många sätt att komma tillbaka hem och börja plugga. Jag är mest rädd för att jag ska ha glömt bort allt jag, enligt betygen, har lärt mig i skolan och att jag ska sitta där som ett fån på föreläsningarna och inte förstå ett smack. Jag får försöka repetera lite under sommaren, som om det skulle hända, för att komma i form igen. Annars kommer nog pengar att vara det största bekymret. Under året här kommer man att vänja sig vid att få ca 1000kr i veckan som man kan spendera hur man vill eftersom man får både mat och husrum gratis. Som student är det andra regler som gäller. Då får man låna pengar, så lite som möjligt naturligtvis, för att kunna betala hyra, mat och annat livsnödvändigt. Nudlar som basnäring är väl att ställa in sig på. (Får passa på att äta så mycket som möjligt då jag kan.) Annan studentmat kan väl vara äggmackor, pasta med tomatsås och sist men inte minst - Havregrynsgröt.

Om det är något jag har lärrt mig uppskatta sedan jag kom hit så är det havregrynsgröt. Äter det varje morgon till frukost, med varierade tillbehör såsom äppelmos och banan. Hur gott som helst och man blir supermätt. Av någon anledning, som jag inte länbgre kommer ihåg, bestämde oss jag och Emmy förra helgen för att testa på en vecka som fattig student och endast leva på havregrynsgröt. Dealen var: Ät havregrynsgröt till frukoist, lunch och middag i fem dagar. Frukt och grönsaker är tillåtna som utfyllnad, men inget annat. Lugnt tänkte jag och inhandlade ett storpack med havregryn samt en klase bananer.

Det gick bra första dagen. Smaskade glatt i mig gröt för fulla muggar, enda bekymmret var att mjölken tagit slut och att det enda som fanns att ha till var soyamjölk med vaniljsmak vilket inte är en favorit. Dag två kom biverkningarna: Ont i huvudet, kurrande mage och ett humör inte helt på topp. Kanske inte bästa sinnesstämmingen då man ska ta hand om tre bråkiga ungar. Inte så välplanerat och aningen otänksamt och jag var berädd på att ge upp dealen för att inte låta mitt dåliga humör gå ut över barnen, men onsdagen gick bättre. Då upptäckte jag även ett nytt tillbehör,som förgyllde den annars rätt smaklösa gegga som havregrynsgröt faktiskt är, russin. Med russin i gröten klarade jag av både onsadag och torsdag, dock med lite fusk i form av tre köttbullar, som jag egenhändigt tillagat åt familjen onsdag kväll, och ett ägg till lunch på torsdagen för att få i mig lite protein. Vips så var det fredag, sista dagen och en efterlängtad sådan. Frukost och lunch passerade och friheten var så intagen. Vi hade nämligen bestämt i förväg att vio skulle ut och äta middag fredag kväll för att fira, vilket vi också gjorde. Åt en helt underbar pasta och helt plötsligt återvände livet till mina ådror. Jag har än en gång bevisat för mig själv att jag klarar av att leva utan till synes livsnödvändiga födoämnen, har tidigare varit vegatarian och haft ett antal godislöften.

Så om jag ska utvärdera det här studenttestet, vi kan kalla det så, vad har jag då kommit fram till? Nummer 1: Det var en helt idiotisk idé! Nummer 2: Det går utan större svårigheter att överleva på enbart havregrynsgröt, även om det blir lite tröttsamt. Fördelen är att man faktiskt bli ordentligt mätt på det och i dealen ingick att vi fick äta hur mycket gröt vi ville och hur många gånger vi ville, så länge vi inte åt något annat. Nummer 3: Man lär sig uppskatta mat på ett helt annat sätt. Efter bara några ynka dagar på grötdiet känns en vanlig macka som en gåva från himlen. Helt plötsligt känns den meny man klagade på hemma, för att den inte var tillräckligt varierad, som super och man lider med dem som faktiskt tvingas leva på gröt, ris eller soppa varenda dag. Nummer 4: Man tappar några kilon i vikt. Jag antar att det är vad de flesta av er funderar på där hemma. Är det här en diet som fungerar om man vill gå ned i vikt? Är det dennya GI eller Atkins? Tja, jag kan väl säga så här. Om du endast lever på gröt, som faktiskt inte innehåller varken fett eller socker, lär du någ gå ned i vikt efter ett tag. Själv gick jag ned 3 pounds, vilket motsvarar ungefär 1,5kg. Detta spelar mig ingen större roll, jag gjorde dealen som en rolig grej och inte som ett försök att gå ned i vikt! Tilläggas bör nog att jag då också tränade varenda dag, så det är nog ingen diet jag skulle förepårka för er som känner att ni vill tappa några kilon, främst för att man inte klarar av att äta endast gröt någon längre tid utan att tröttna. Så vad är min tanke om testet så här efteråt? Jag ska aldrig mer äta havregrynsgröt! Eller iallafall inte förens på måndag...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0