Väderomslag

Tänk vad lättpåverkad man är egentligen...
En liten småsak kan vända humöret uppåt eller nedåt på en halv sekund. Ett leende, en komplimang eller en solglimt kan förvandla ens dåliga humör lika lätt som det är att dra upp smilbanden på en woddo-docka. Tyvärr fungerar det lika "bra" på andra hållet. En sned blick, en syrlig kommentar eller en regnskur kan lika lätt få humöret på fall, men då gäller det att tänka positift och försöka se helheten och bortse från petitesserna. En lätt sak att säga, men vissa dagar går allting bara fel. Det finns faktiskt dagar då det är bäst att helt enkelt dra täcket över huvudet och stanna kvar i sängen, men det är då man behöver folk som bryr sig - någon att beklaga sig för. Vem som helst: en god vän, mamma eller älskligen som finns där för att lyssna på dig, nicka lite förstående och komma med några uppmuntrande ord. Dessa personer är ovärdeliga så vårda dem väl! Lika mycket som du behöver dem ibland, kommer det finnas dagar då de behöver dig. Se då till att åtgälda din skuld, eller om du inte har någon skaffa dig några pluspoäng för framtida behov.

Mitt förra inlägg var aningen deppigt, precis som man kan känna sig ibland, men nu är humöret uppåt igen så jag tänkte kompensera klagandet i det förra med lite positiv attityd i detta. Vad var det då som fick mig på "bättre tankar"? Ett enkelt objekt - solen! Bland annat bör jag väl kanske säga, fick lite hjälp av några uppmuntrande ord från mamma (och Australien) samt min egen självdiciplin som fick mig att gå ned % pounds (ca 2,5kg) på fem dagar. Men solen är ändå det som har fått mig att leende ge mig ut på både promenader och löparundor helt utan självskapat tvång. I torsdags visade termometern på - 10 grader, vilket fick mig att grina illa då jag skulle ge mig ut och motionera under morgonen, men igår då jag klev upp och checkade termometern visade den på +10 grader! Detta innebär alltså en temperaturökning på 20 grader på två dagar (tänk er att temperaturen från torsdag till lördag gick från 0-gradigt till +20). Detta fick snabbt mitt humör att rusa uppåt med samma maxade hastighet. Idag är det to.m. ännu varmare än så - närmare 15 grader - så det är svårt att få mig på fall för tillfället, men jag tänker inte utmama ödet! Det är egentligen konstigt hur vädret kan påverka en så himla mycket, men jag tror helt och fullt på begreppet "vinterdepression".

Hur man än vänder och vrider på det består livet mest av vardag, men det finns inga oskriva regler som säger att den måste vara grå och trist. Allt handlar egentligen bara om vilket perspektiv man har på livet och med en positiv attityd kan man komma långt. Är det något jag har lärt mig att uppskatta med amerikaner, och kommer ta med mig hem, så är det just denna optimistiska syn på livet och på sig själv. Hela det här landet är uppbyggt av positift tänkande och tron på att en människa kan åstadkomma vad som helst om man bara tror på sig själv och jobbar hårt. Småsynthet och skitsnack förekommer inte här på samma sätt som hemma. Folk är alldeles för fokuserade på sig själva för att orka bry sig om att se ned på andra. Det är heller inte värt att ta åt sig om någon skulle säga något elakt om dig, så varför göra en "Big deal" av det. det är inte alla man funkar bra ihop med så varför ödsla tid på att umgås med, eller ens ägna tankekraft åt? Här tror man på hårt arbete och man kan därför glädjas åt dem som har lyckets för de har jobbat för det. Visst kan man bli trött alla "American dream" historier som de envisas med att publicera i tidningarna och visa program om i timtal på TV:n, men det är inte utan att man lär sig vara tacksam för det man har då man ser hur fördjävligt vissa har haft det och samtidigt glädjas åt att de fått chansen till ett drägligt liv.

För att uppskatta livet, med andra ord vardagen, gäller det lära sig upptäcka de små sakerna som piggar upp en och förgyller dagen. Här kommer därför en lsita på sådana tillfällen. (Den kan förstås göras hur lång som helst.) Håll den i minnet tills vi hörs nästa gång!

Vardagen blir gensat ljusare då:
Det finns precis tillräckligt med mjölk till frukostgröten
Du har en "good hairday"
Bilen startar på första försöket
Regnet upphör precis i tid tills du ska bege dig till jobbet/skolan
Chefen bjuder på fika på jobbet som tack för "er goda arbetsinsats"
Någon ser och kommenterar dina nya skor
Det är din favoriträtt på lunchmenyn
Du hittar en femtiolapp i fickan på byxorna du inte har använt på länge
Det inte är mer en en person före i kön på ICA
Det slår om till grönt precis när du kommer fram till trafikljuset
Du får en oväntad timme för dig själv
Du vinner en tia på en skraplott
Din partner är på bra humör
Det är säsongspremiär av din favorit serie på TV
Du har fått tre nya gästboksinlägg på Facebook
Träningen går oväntat bra
Det är nytvättade lakan i sängen
Bebben sover hela natten utan att vakna
Etc...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0