Cultural differences

Måste bara skriva ett inlägg om kulturskillnader, för den senaste tiden har det kommit upp så många lysande exempel på hur olika syn de har på saker här gentemot hemma, att jag bara måste få utlopp för mina funderingar på något sätt.

Har ju tidigare berättat om hur skolorna ställer in p.ga. snöfall och tänker därför inte förtälja mer om det. Frågan man ställer sig är ju dock varför de hellre bekymmrar sig om att lägga till extradagar i skolåret, för eventuella snöfall, istället för att utrusta skolbussarna med riktiga vinterdäck. Senast nu i veckan kom barnen hem och berättade att de nästan varit med i en bussolycka. Tydligen hade en bil kört ut precis framför bussen, som fått tvärbromsa för att undvika en kollision. Med sig hem hade de ett papper från rektorn där det stod att ingen olycka hade inträffat och att alla barnen sagt att de var ok. För "säkerhets skull" hade hon iallafall skickat dem till skolsköterskan för kontroll och inga skador hade rapporterats. Jag frågade hur de kände sig och om det hade varit obehagligt att slungas fram för att tas emot av ett stenhårt säkerhetsbälte - vilket säkerhetsbälte?!

Att Amerika är dubbelmorlaens land är nog ingen nyhet, även om de såklart inte är det enda på jorden. Bilkörning är en av de största aspekter innom detta område, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är ett land där man kör bil till grannen (nej det är ingen överdrift, det finns folk i området där jag bor som gör detta). Cat och Emmy hade snappat upp en trevlig konversasion från några hemmafruar på gymet då de väntade på att barnens dansklass skulle sluta. Dagens samtalsämne var vinprovning och en av dessa kvinnor hade uttryckt problemet med helgens träff inne i Newark. "Jag vet inte om jag ska våga åka, det ska ju bli regn." (?!) För att förtydliga detta påstående lite var alltså hennes bekymmer att hon kanske inte skulle kunna köra bil dit om det regnade, men hon hade i annat fall inte haft några problem med att köra DÄRIFRÅN, efter att ha spendera de närmsta timmarna med att dricka vin, om det inte hade gjort det. Nu är inte lagen om alkohol/bilkörning like hård här. Jämfört med Sveriges acceptans på 0,2 promille (eller har det blivit 0,0?) säger lagen här max 0,8. Därför kan man dricka mer än 1 folköl innan man sätter sig i bilen, men jag är inte säker på hur många mer glas vin det går att hälla i sig för att gå från 0,2 till 0,8 - förmodligen inte så många. Personligen skulle jag aldrig sätta mig framför ratten efter att ha druckit, men så är vi också alla olika bra bilförare.

"Frostingen på tårtan", som fick mig och Emmy att bryta ut i ett hysteriskt tårdränkt skrattanfall och som även fick mig att skriva detta inlägg, var då vi sökte på amerikanska lagar i morse. Anledningen till detta var att vi bestämt oss för att gå till Newark (den studentstad dit vi åker runt 1 gång i veckan för att hänga med våra amerikasnka vänner), som ligger ca 1 mil (15 min bilkörning) härifrån. Visst är det en långpromenad, men ingen extrem sträcka. Det som gör "uppdraget" lite extra speciellt är del att vi är svenskar som GÅR istället för att ta bilen, samt att det inte direkt finns några promenadstigar som leder dit. Vägarna är ganska stora (motsvarande motortrafikled) och några trottoarer eller gångbanor finns det inte tal om. I mitt huvud var tanken att gå "bakvägen" som leder förbi farmen, där vi brukar gå på promenad, genom "skogen" och förbi några villakvarter för att sedan komma ut på den lite större 72:an mot Newark.  Då vi informerade värdföräldrarna om våra planer tog det dock stopp. Vi fick inte tillåtelse att gå till Newark eftersom vi kunde bli "upplockade" av någon. Risken att bli påkörd var alltså inte första prioritet. Som svensk från en småstad där jag är van att traska hem ensam mitt i natten, känns detta helt absurt. Jag hade haft förståelse om det hade varit kväll och mörkt, men nu handlade det om mitt på blanka dagen - en lördag. Som sagt, svårt att förstå, men jag är inte heller härifrån och tror mig därför inte veta bättre än de som faktiskt är det, så vi beslutade oss för att lyssna och stannade därför hemma istället. Då vi fått nej blev vi dock lite nyfikna på om det ens var lagligt att gå på vägarna här, det är ju t.ex. förbjudet att gå eller cykla på motovägarna hemma, så vi sökte på Google efter "laws Delaware" och fick några intressanata träffar. I Delaware state är det bl.a. förbjudet att:

Gå baklänges och äta jordnötter
Sova utomhus på ett kylskåp
Mörda någon om man har på sig skyddsväst


Det var ju bra att jag fick reda på detta. Tänk om jag hade råkat äta mina jordnötter utan att gå framlänges, då hade jag kanske suttit i jail nu...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0